Antirrhinum
Oftewel Leeuwenbek. Dat klinkt een stuk makkelijker toch? Weet je trouwens waar die naam vandaan komt?
Anti = lijkend en rhis/rhinos = neus of snuit. Op een snuit lijkende bloem. Misschien ken je ze nog wel van vroeger. Als je in de ”wangetjes” van de bloem knijpt doet hij z’n bekkie open. Blijft leuk om te doen haha.
In het Engels staat de leeuwenbek bloem ook wel bekend als Snapdragon. En zeker in Engelse tuinen mag deze prachtige langwerpige bloem niet ontbreken.
Er zijn zo veel mooie kleuren te koop, met ruffels en zonder. Het zijn echt geen ouderwetse saaie bloemetjes meer. Deze wil je echt in je pluktuin of bloementuin hebben. Wist je trouwens ook dat ze een hele subtiele zacht zoete geur hebben?
Favoriete soorten van mij zijn de Madame Butterfly soorten. Dit jaar zaai ik de Antirrhinum Madame Butterfly bronze/white en de Antirrhinum Madame Butterfly Cherry Bronze.
De Antirrhinum is een bloem die je het beste zaait in de herfst, voor langere bloemstelen. Ze zijn namelijk half winterhard. Zone 4 = -5 tot 1 graad Celsius kunnen ze hebben.
Een beetje warme droge zomer is ook geen probleem voor deze alleskunners. Ik heb zelf gemerkt dat ze het ook goed doen in de kas en daar kan het zomers echt wel warm worden. Wel zijn ze buiten wat steviger qua groei.
Wil je de hele zomer lang goed producerende planten hebben voor bijvoorbeeld je pluktuin? Zaai dan in verschillende momenten zodat je de bloei wat spreid en je later in de zomer nog verse planten hebt om van te plukken.
Onderaan deze pagina staat een Quickscan die je kunt downloaden als spiekbriefje voor tijdens het zaaien.
Voorbereiding
Een goede tijd om Leeuwenbekken te zaaien is in de herfst, september-oktober. De in de herfst gezaaide planten zullen langere bloemen produceren.
Maar als je (voor een 2e ronde) na half februari zaait, wat ook prima kan, zul je het verschil merken in lengte.
Ze kunnen afhankelijk van het soort toch wel zo’n 60-80 cm worden.
Welke tray?
Zaai de Antirrhinum (Leeuwenbek) lekker in 40 gaats trays. Zelf gebruik ik deze 40 gaats tray van The Farm Dream. Hele fijne harde trays die jaren mee gaan.
Wat voor grond?
De grond in de trays moet lekker waterdoorlatend zijn zodat het water wat teveel is goed weg kan lopen. Een goede zaai-en stekgrond is vaak voldoende.
Zaaien
De zaden van Antirrhinums zijn echt net kleine zandkorreltjes, denk wel de kleinste in mijn assortiment.
Tip: prik de zaadjes met een nat gemaakt prikkertje uit een schaaltje. Dan blijven ze namelijk een beetje aan het einde plakken en kan je makkelijk 1 zaadje per cel zaaien.
Leeuwenbekken (Antirrhinum) zijn lichtkiemers, dat wil zeggen dat ze licht nodig hebben om te kiemen. Zaai ze dus bovenop de potgrond in je tray.
Vergeet de etiketten er niet bij te steken zodat je straks weet wat je hebt gezaaid.
Water geven
Laat de tray even op een waterschaal staan met een laagje water en haal deze er weer uit als de bovenkant van de grond ook nat is. Meestal is dit binnen een uurtje. Haal de tray daarna weer van de waterschaal af want anders word de grond te nat en kunnen de zaden gaan rotten.
Kiemen
Antirrhinum (leeuwenbek) houd wel van een klein beetje warmte tijdens het kiemproces. Zorg voor een temperatuur tussen de 18 en 20 graden Celsius en binnen een week zullen ze kiemen.
Als zo’n 75% gekiemd is van je tray zet ze dan wat koeler anders krijg je van die lange slungelige planten. In een koude kas gaat dat prima, zorg alleen voor een extra laagje warmte als het heel koud wordt. Ze kunnen rond het vriespunt oke hebben qua temperaturen.
Zet lekker de doorzichtige kap eroverheen zodat de luchtvochtigheid hoog blijft en de muizen en andere ongewenste bezoekers er even vanfaf blijven. Controleer dagelijks even of er niet teveel druppels op de kap zitten want dan moet je even tussendoor een beetje luchten.
Overpoten
Poot je Leeuwenbek zaailingen na een week of 4 over in een groter potje zodat ze wat meer de ruimte hebben.
Toppen
Om mooie bossige planten te krijgen die veel bloemen produceren is het aan te raden om ze te toppen. Doe dit alleen niet te vroeg want de plant heeft zijn blad ook hard nodig voor fotosynthese. Top ze daarom als ze zo’n 10-15 cm hoog zijn, met 8 bladeren is dat ongeveer. Top de bovenste helft er dan af.
In het begin kan dit een beetje eng zijn, maar je zult zien dat Leeuwenbekken hier echt goed op zullen groeien. Met mooie bruikbare stelen.
Uitplanten buiten
Voordat je je zaailingen buiten wil uitplanten is het verstandig om ze even te laten wennen aan de omstandigheden buiten. Afharden noemen we dat. Ze kunnen een beetje kou prima hebben. USDA Zone 4 = winterhard -5C tot 1 graad Celsius. Maar toch wil je ze graag even in kleine stukjes laten wennen aan de wind en regen.
Houd een plantafstand van zo´n 22-25 cm aan.
Ondersteuning
Handig voordat je de Antirrhinum (leeuwenbek) zaailingen uitplant is het maken van een horizontale ondersteuning. Als je een pluktuin hebt zijn netten of gaas handig om ervoor te zorgen dat de stelen van de bloemen straks mooi rechtop groeien.
Oogsten
Knip de eerste stelen van de hoofdstam diep terug tot bijna op de grond af. Houd ongeveer 4 zijscheuten aan, deze zijscheuten zullen weer verder groeien tot mooi formaat bloemen voor in boeketten.
Voor het langste vaasleven oogst als de eerste paar bloemen aan de onderkant open zijn.
Houd er rekening mee dat je de stelen goed rechtop in het water zet anders groeien ze krom. Ze zijn erg gevoelig voor de zwaartekracht.
Quick scan
Ga je Antirrhinum (leeuwenbek) zaaien en wil je niet je hele administratie mee zeulen?
Hieronder heb ik een kort overzichtje gemaakt met alles wat je wilt weten over het zaaien van leeuwenbekjes: de Quick Scan.
Sla ‘m op en zet hem in een aparte map op je telefoon, dan heb je de Quick Scan altijd bij de hand tijdens het zaaien.
Ken je de How To Grow hulp trouwens al? Die is ook erg handig om alle informatie op te schrijven over de soorten die je hebt.
Vond je dit nou nuttig en interessant? Vertel het door en deel/tag @flowerjunkie.nl op je socials.
Jouw eigen boeketten kweken – maar dan makkelijk
Als het zonnetje na een lange winter weer gaat schijnen, de krokusjes hun kopjes weer boven laten zien en de dagen weer wat langer worden dan gaat...
Zelf zaaien: Scabiosa
Scabiosa atropurpea Als er 1 bloem is waar ik het meest verrast over ben is het wel de Scabiosa! Dit leuke gezellige bloemetje is een méga...
Zelf zaaien: Zinnia
Zinnia elegans Ook weer zo'n rijkbloeiende eenjarige die een must is in elke pluktuin of bloementuin. De Zinnia is een makkelijk zelf te zaaien...
How to: Water geven
Nou denk je natuurlijk: Wen, zo moeilijk is dat toch niet? Nee dat klopt. Maar ik wil je wat trucjes en hulpmiddelen laten zien die ik vanuit mijn...
How to: bloemen persen
Welke bloemen zijn geschikt om te persen? Allereerst is het handig om te weten dat niet alle bloemen geschikt zijn om te persen. Waar je op moet...
4 manieren om je bloemen te persen
Bloemen drogen tussen een dik boek of bloemenpers is een hele leuke manier om je bloemen ook in de winter te kunnen gebruiken. Het enige waar je...