Selecteer een pagina

Ook al is het buiten nat, koud en lijkt de zomer nog heel ver weg, ik heb goed nieuws!

Je kan al wat soorten eenjarige bloemen zaaien in Februari. Dit zijn vooral soorten die goed tegen kou kunnen en door ze vroeg in het jaar al te zaaien zullen ze ook eerder bloeien. 

Het zijn soorten bloemen die vaak ook wat langer er over doen om van zaadje tot bloeiende plant te groeien. Vaak is dit doordat het wortelgestel (wat je dus niet ziet onder de grond) dan eerst goed gevormd gaat worden voordat het plantje aan de bovenkant gaat groeien. 

Een daarvan is (een van mijn favorieten) de Lathyrus odoratus, ook wel de pronkerwt genoemd en in het engels bekend als Sweet Pea. 

En sweet zijn ze! Als je de geur van Lathyrus ooit geroken hebt vergeet je deze nooit meer. Het is echt hemels. Het liefst loop ik de hele dag met zo’n bosje Lathyrus bloemetjes onder mijn neus.

De ‘Lathyrus odoratus’ is de eenjarige soort die zo lekker ruikt. Er is ook een meerjarige overblijvende Lathyrus, de ‘Lathyrus latifolius’, die komen elk jaar weer op maar geuren een stuk minder of bijna niet.

Next is een nieuw soortje bloemen voor mij dit jaar: de Lisianthus. Schijnen een beetje diva’s onder de zomerbloemen te zijn qua kieming en groei maar dat ga ik dit jaar dus eens even uit testen. Bloemen kweken is geen high science, je moet alleen even weten hoe en wat. Ik zal jullie op de hoogte houden hoe het er bij mij aan toe gaat via Instagram.

Antirrhinum (wat een naam..) oftewel Leeuwenbekken in het Nederlands kan je ook al in Februari zaaien. Ze hebben een beetje een ouderwets imago. Maar er zijn tegenwoordig zulke mooie kleuren te koop. Zoals dubbelbloemige peachy kleuren, met een mooie lengte en mooi productief voor de snij. Ik heb dit jaar de soorten Madame Butterfly Cherry Bronze en Madame Butterfly Bronze-White die ik ga zaaien.

De eenjarige Delphinium consolida kan je ook al mee beginnen. Deze hebben juist een koude periode nodig om te kiemen. Je kan natuurlijk ook een beetje vals spelen door ze even een week of 3 in de koelkast te bewaren. Maar we hebben geen haast (en geen plek in de koelkast vrij) dus als je een kas hebt kan je ze daarbinnen zetten. Ik zou ze nog niet starten als je geen kas hebt! Binnen in huis is het namelijk te warm.

Dit zijn de soorten plukbloemen die deze Flowerjunkie start in Februari. Er zullen waarschijnlijk nog andere soorten bloemen ook gezaaid kunnen worden, maar houd er rekening mee dat de aantal uren licht per dag nog niet heel hoog zijn. En veel zomerbloemen hebben juist wat meer uren licht nodig om goed en gezond te kunnen groeien.

Tip: hoe lang een dag nu duurt kan je hier zien.

Lathyrus

Lisianthus

 

 

Antirrhinum

Vond je dit nou nuttig en interessant? Vertel het door en deel/tag @flowerjunkie.nl op je socials.

Zelf zaaien: Scabiosa

Zelf zaaien: Scabiosa

Scabiosa atropurpea Als er 1 bloem is waar ik het meest verrast over ben is het wel de Scabiosa! Dit leuke gezellige bloemetje is een méga...

Lees meer
Zelf zaaien: Zinnia

Zelf zaaien: Zinnia

Zinnia elegans Ook weer zo'n rijkbloeiende eenjarige die een must is in elke pluktuin of bloementuin.  De Zinnia is een makkelijk zelf te zaaien...

Lees meer
How to: Water geven

How to: Water geven

Nou denk je natuurlijk: Wen, zo moeilijk is dat toch niet? Nee dat klopt. Maar ik wil je wat trucjes en hulpmiddelen laten zien die ik vanuit mijn...

Lees meer
How to: bloemen persen

How to: bloemen persen

Welke bloemen zijn geschikt om te persen? Allereerst is het handig om te weten dat niet alle bloemen geschikt zijn om te persen. Waar je op moet...

Lees meer