Waar moet je op letten als je een eigen pluktuin wil beginnen?
Een pluktuin is gericht op productie. De indeling hiervan is ook vaak praktisch, rechttoe rechtaan. Zo kan je makkelijk plannen, planten, wieden en plukken.
Welke plek?
Bij het indelen van de pluktuin is het slim om te kijken hoe de positie is van je tuin. De meeste bloemen hebben het liefst een zonnig plekje. Als deze dan ook nog eens een beetje beschut is tegen harde wind heb jij je plek gevonden voor je pluktuin.
Een beschutte plek kan je ook maken door een heg te planten. Dit is ook nog eens goed voor de biodiversiteit in je tuin omdat veel verschillende dieren hierin kunnen schuilen.
Hoe groot moet je pluktuin worden?
Buiten de ruimte die je hebt is het ook slim om even na te denken hoeveel tijd je hieraan wil besteden. Is het je fulltime job dan kan je een stuk groter gaan dan dat je het er even naast doet.
Je kan er zoveel tijd aan besteden als je zelf wil. Er is altijd wel wat te doen namelijk. Maar mijn tip is, begin niet te groot. En hou het bij ongeveer 8 verschillende soorten bloemen. Dan heb je altijd voldoende bloeiend voor leuke boeketten. Zie deze blogpost die ik al eerder schreef.
Verhoogde bloembakken
Handig is om te kweken in verhoogde bakken. Daarin kan je heel gemakkelijk de no-dig methode toepassen. (Later meer over de no-dig methode).
De breedte voor een verhoogde bloembak van 120cm is ideaal, je kan er dan gemakkelijk bij van beide kanten zonder erin te staan. Een pad ertussen van 50-60cm is breed genoeg om er dan nog bij te kunnen met een kruiwagen of andere grotere spullen die je wel eens van hot naar her sleept. De lengte maakt niet zo heel veel uit. Al zou ik max 4-5 meter aanraden. Je moet anders heel vaak veel omlopen. Met een smal paadje tussen de bakken is dat een stuk minder.
Planten indelen
Als je een planning aan het maken ben voor de indeling van je pluktuin is handig om je planten in te delen op basis van type. Zoals eenjarige bloeiers, tweejarige, meerjarige enzovoorts. In deze blog vind je meer info over planttypes. Verdeel je tuin dan over een blijvend gedeelte met meerjarige, bollen en struiken. En een ander gedeelte voor (winterharde) eenjarige bloeiers.
Door in rijtjes je planten te poten bespaar je tijd met plukken. Ook indelen op kleur werkt lekker want dan kan je veel sneller zien wat bij elkaar past in je boeketten.
Water geven
Je moet er even wat geld voor over hebben maar het scheelt je zoooveel tijd in de zomer door een druppelsysteem aan te leggen. Ik vind het zelf het geld 3x waard. Helemaal bonus met een computertje die op ingestelde tijden water geeft. In die tijd kan jij mooi nog wat onkruid wieden of uitgebloeide bloemen weghalen. Een weekendje weg is dan ook geen probleem want je hoeft geen planten oppas te regelen.
Zelf heb ik het systeem van Gardena (no spon, I wish..) en die bevalt mij goed.
Het is trouwens ook nog eens een goede manier van water geven om dat het water gelijk de bodem in zakt en er dus weinig water verdampt. Zeker in tijden van extreme droogtes tijdens onze zomers is dat wel fijn.
Niet zoveel budget?
Ook met een minder budget kan je een pluktuin beginnen als je er de ruimte voor hebt. Door te beginnen met een paar zakjes zaad kom je al een heel eind.
Ruilen met andere Flowerjunkies is ook een goede manier om aan veel soorten zaad te komen zonder je hele salaris er doorheen te jagen.
Ik zie het kopen van zaad ook vaak als een goede investering. Ik laat bij een paar soorten wat bloemen uitbloeien om daar later in het jaar het zaad van te verzamelen. Zo heb ik met 1x zaden kopen het jaar erop ook weer vers zaad.
Vond je dit nou nuttig en interessant? Vertel het door en deel/tag @flowerjunkie.nl op je socials.
Jouw eigen boeketten kweken – maar dan makkelijk
Als het zonnetje na een lange winter weer gaat schijnen, de krokusjes hun kopjes weer boven laten zien en de dagen weer wat langer worden dan gaat...
Zelf zaaien: Scabiosa
Scabiosa atropurpea Als er 1 bloem is waar ik het meest verrast over ben is het wel de Scabiosa! Dit leuke gezellige bloemetje is een méga...
Zelf zaaien: Zinnia
Zinnia elegans Ook weer zo'n rijkbloeiende eenjarige die een must is in elke pluktuin of bloementuin. De Zinnia is een makkelijk zelf te zaaien...
How to: Water geven
Nou denk je natuurlijk: Wen, zo moeilijk is dat toch niet? Nee dat klopt. Maar ik wil je wat trucjes en hulpmiddelen laten zien die ik vanuit mijn...
How to: bloemen persen
Welke bloemen zijn geschikt om te persen? Allereerst is het handig om te weten dat niet alle bloemen geschikt zijn om te persen. Waar je op moet...
4 manieren om je bloemen te persen
Bloemen drogen tussen een dik boek of bloemenpers is een hele leuke manier om je bloemen ook in de winter te kunnen gebruiken. Het enige waar je...